BMI er l***

Skrevet af Anna Listh

1. juli 2020

BMI

Har du nogensinde bekymret dig om din vægt fordi du har fået at vide at dit BMI var for højt? Eller har du været bange for at få et højt BMI fordi du altid har fået at vide at det er usundt?

Så kan jeg berolige dig. For det er slet ikke dit BMI, der afgør, hvor sund eller usund, du er. Læs videre, og lær hvorfor du faktisk ikke kan bruge dit BMI til særligt meget.

Hvad er BMI

BMI står for Body Mass Index, og beskriver forholdet mellem din højde og din vægt. BMI er lavet til brug i statistikker, hvor man kan sige noget om hele befolkningsgrupper.

Ofte bliver BMI dog brugt til at måle sundhed hos enkelte mennesker, men her er problemet, at der er en række ting, BMI ikke tager højde for, fx knoglebygning, fordeling mellem fedt og muskler, aktivitetsniveau og meget andet.

Men først skal vi se på, hvad BMI mener er en sund fordeling mellem højde og vægt. Det BMI-skema, jeg viser her, har jeg lånt fra Københavns Universitet.

BMI-skemaet siger, at:

Under 19,5

Undervægt

20-24,9

Normal vægt

25-29,9

Moderat overvægt 

30-39,9

Fedme  

Over 40

Svær fedme

 

Hvordan udregner man BMI?

Du udregner dit BMI ved at dividere din vægt (kg) divideret med din højde² (m). Hvis du er 1,70 m. høj, og vejer 80 kg., ser regnestykket sådan her ud: 80 kg divideret med 1,7² (altså 1,7 x 1,7), hvilket giver dig en BMI på 27,7.

Et BMI på 27,7 svarer til moderat overvægt, hvilket lyder usundt, fordi vi i så mange år har fået at vide, at overvægt automatisk er usundt. Men det er ikke hele sandheden.

Hvorfor er det ikke rigtigt?

BMI siger kun noget om forholdet mellem din højde og din vægt, og det er altså ikke et særligt præcist redskab at måle sundhed med.

Alle mennesker er bygget forskelligt og hende med store bryster eller en bred bagdel har en ingen chance for at ligge i normalkategorien ligegyldig hvor slank hun ellers er.

Personligt ligger min BMI på grænsen til overvægtig. Jeg lever af at træne mig selv og andre, og jeg spiser sund mad hver dag. Men netop træningen gør mig tung, fordi den giver mig store muskler, og muskler vejer mere end fedt.

 

Et eksempel på, at sundhed er andet end vægt

Lad os prøve at forestille os to personer, som begge er 1,70 m høje og vejer 80 kg. Det giver dem et BMI på 27,7, altså moderat overvægt.

Person A spiser toast og chips hver dag, og spiser junkfood til aftensmad. Hun tager bilen alle vegne og sidder stille på arbejdet. Når hun går på trapper, bliver hun forpustet, fordi hendes hjerte-kar-system kommer på overarbejde ved den øgede aktivitet.

Person A får ikke nok næring gennem kosten til at holde sin krop og sine organer sunde og glade, og sammen med den manglende motion gør det, at hendes krop nemt belastes, og at hun ofte bliver syg. 

Person B spiser varieret og får altid kød, grønt og kartofler/ris til aftensmad. Hun cykler på arbejde, og går på styrkehold i fitnesscentret om lørdagen. Derfor er hendes muskelmasse god, og hendes hjerte-kar-system er stærkt fordi hun ofte får pulsen op.

Den varierede kost holder hendes krop velnæret, og sammen med motionen gør det, at hendes organfunktioner i top, og hun kan langt bedre stå imod sygdom. 

Person A og Person B har altså den samme højde og den samme vægt, hvilket giver den samme BMI. Alligevel kan vi nok hurtigt blive enige om, at Person B er markant sundere end Person A.

Så husk at din sundhed handler om meget mere end hvad du vejer!

 

 

Ps. Hvis du vil kickstarte din træning, kan du få 750 kr rabat på mit populære bootcamp-forløb til august! Klik her, og skriv dig på den uforpligtende venteliste – så får du rabat når tilmeldingen åbner!

 

Få mit effektive hjemmetræningsprogram direkte i din indbakke

Gør som 7200 andre kvinder, og skriv dig op til mit nyhedsbrev. Så kvitterer jeg med at sende dig et effektivt hjemmetræningsprogram, som kickstarter din træning.

følg mig

Følg mig på mine sociale medier hvor jeg deler ud af min viden om optimering af træning, vanebrydning og kost.
Jeg deler også ud af mit liv med min kone Ida og datter Luna.

 

Relateret blogindlæg

Tiny gains: 1 % forbedring giver store resultater!

Tiny gains: 1 % forbedring giver store resultater!

  Kender du det her: du beslutter dig for, at du vil ændre livsstil, og at ændringen skal ske NU? Og kender du det, at du så opsætter en række regler for din nye livsstil ud fra hvad du har hørt virker bedst (starte hver dag med en grøntsagsjuice, kun spise salat...

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

I løbet af de mange år, jeg har arbejdet som personlig træner, har jeg oplevet at rigtig mange af mine klienter spænder ben for deres eget vægttab. Det er især to overbevisninger, der går igen for rigtig mange kvinder.  De to overbevisninger vil jeg fortælle lidt mere...

Fullbody- eller splitprogram?

Fullbody- eller splitprogram?

Hvis du vil have noget ud af din træning, er det vigtigt at du træner regelmæssigt, og at du sørger for at få trænet hele kroppen. Det kan du gøre ved at træne efter et fullbody- eller splitprogram, som begge sikrer at hele din krop får trænet. Men hvad betyder det...


Bedømmelser

AL Studio

Customer Reviews

Kristine Svendsen 29/12/18

Bedste træningsoplevelse ever<3 Har nu afsluttet mit 4 forløb hos Anna og det har endnu engang været en forrygende oplevelse; arragegementet fra træner og holdkammerater er helt i top og jeg har aldrig været i bedre form. Giver mine varmeste anbefalinger... men pas på, det er stærkt vanedannende;)

Christina Godsk 12/03/20

Google
Jeg er vild med at træne hos dygtige Anna, Esther & Co. i AL Studio! Efter sommerferien starter jeg på mit tredje 5. mdr.-forløb - og det er det bedste, jeg længe har gjort for mig selv! Der er altid den skønneste stemning i studiet, godt sammenhold og fede træninger, der udfordrer og giver sved på panden! Det er alle pengene værd!

Lise Østergaard 05/11/18

Facebook
Jeg har haft stor glæde af at have Anna og Esther som trænere på et bootcamp-hold hos AL Studio! Efter at være startet på forløb i august 2018 har jeg ENDELIG fundet motivationen og modet til at se en større vægttabsrejse/livsstilsændring i øjnene - især efter at have været til Annas fantastiske kostvejledningsforedrag, som følger med i bootcamp-pakken. Når holdene er så små, som de er, bliver det også hurtigt til en fornøjelse fremfor en sur pligt at komme afsted, for ALLE hepper alle, og stemningen er rar og støttende HVER GANG. Jo, træningen er hård (og mega fed!!!), men det hjælper virkelig at træne sammen med nogle totalt søde og seje damer, der alle har samme mål: at blive sundere og gøre noget godt for sig selv � 3 måneder af et 5 måneders forløb er gået, og vægten siger nu -9,4 kg!

Anne Lejbach Jørgesen 28/11/18

Facebook
3 Bootcamps i træk taler sit tydelige sprog - jeg har været MEGET tilfreds med forløbet hos Anna! Både Anna og Esther formår at formidle og undervise med smittende begejstring og teknisk know-how, som gør at man bliver nysgerrig, tryg og “tørstig” efter mere. AL studio er indbegrebet af professionel og detaljeorienteret vejledning, hvor Anna og Esther presser én til grænsen, så man yder det ekstra. Gang på gang er jeg gået fra et træningspas, og har gennemført en øvelse enten hurtigere, eller med tungere vægt, end jeg nogensinde selv ville have præsterer i et ordinært træningscenter. Efter et større vægttab har jeg ved Anna fået en af de største gaver: en genfunden glæde ved træning! Anna har været en fantastisk sparringspartner på flere planer - med en forståelse for et levet liv har vi sammen fundet løsninger, der giver mening i min hverdag, hvilket er én af Annas (mange!) kvaliteter. De varmeste anbefalinger herfra !

Nina Hejlskov 01/12/17

Facebook
Jeg har været på Annas 10 ugers BootCamp forløb i efteråret 17 og været SÅ glad for det. Jeg kunne virkelig mærke en forskel i min krop efter de 10 uger, ikke flere små skavanker hist og her, så kan varmt anbefale AL Studio og Anna. Det er et dejligt sted at komme, Anna er en meget kompetent underviser og der er plads til alle i AL Studio.

Stine Aamose 02/05/19

Google
Byens bedste træningssted - uden tvivl! Udover et vægttab på 10 kg har jeg genfundet glæden ved træning og mødt en masse fantastiske kvinder på holdet. Anna og Esther er super dygtige og ved, hvornår der skal opmuntres, presses og roses. Jeg har trænet i AL studio i et år og kunne nemt tage et år mere i studiet.

Gitte Jæger 10/05/19

Google
Siden januar 2019 har jeg tabt mig +10 kg, er blevet en gladere og stærkere udgave af mig selv og har genfundet glæden ved fysisk træning. Jeg fandt AL Studio via Instagram og ved nu, at alle de succeshistorier om glade klienter, jeg læste der, IKKE er en tilfældighed. Anna Lisths filosofi er enkel, men stærk: ingen quick-fixes via smarte slankekure eller et forbudshelvede her, det handler nemlig om det lange, seje træk! Fokus på ændrede kostvaner og øget fysisk aktivitet betyder færre kalorier ind og flere ud, og så kommer resultaterne stille og roligt. Anna står i spidsen for et hold af kompetente og dedikerede trænere, som altid sørger for udfordrende sessioner i studiet, hvor stemningen er lige så høj som luftfugtigheden, mens vi knokler med dagens øvelser. Jeg kan på det varmeste anbefale et forløb i AL Studio, men pas på: det er stærkt vanedannende!

Karen H 13/05/2020

Trustpilot
ET FANTASTISK STUDIE DER GØR GLAD I LÅGET Jeg er tilmeldt bootcamp m. Esther som træner, og jeg kan ikke se en hverdag uden! Studiet er et fantastisk sted at være, med en virkelig god atmosfære. Der er plads til at grine og have det sjovt. Man får utrolig meget ud af træningen, instrueret af vildt dygtige trænere der giver plads til alle, ser alle og høre på alle! Selvom man ikke har trænet en dag i sit liv kan man sagtens være med! Det er noget man virkelig gerne vil afsted til, og savner når man ikke er afsted. Jeg vil anbefale AL studio til alle, og gør det allerede! Man behøves ikke tøve, bare meld dig til og kom afsted og oplev holdånden, og bagefter har du det SÅ fedt med dig selv!

Mie Nielsen 15/02/20

Trustpilot
AL Studio har hjulpet mig med at finde træningsglæden AL Studio har et trygt træningsmiljø, hvor trænerne støtter og udfordrer den enkelte på eget niveau. De faste små hold giver et godt sammenhold, hvor man støtter og motiverer hinanden. Jeg vil især anbefale Esther som træner.

Maria Humlebæk Liland 16/02/2020

Trustpilot
Super dejligt sted at træne. Altid god stemning og man kommer derfra med en følelse af at man har gjort noget godt for sig selv.