Sådan undgår du cravings

Skrevet af Anna Listh

15. maj 2020

Kom dine cravings i forkøbet ved at spise gode mellemmåltider

Kender du den her situation: Du spiste aftensmad kl. 18, og så skulle du vaske op, lege med børnene, putte dem i seng, færdiggøre en arbejdsopgave, og nu er klokken 22, og du vil lige slappe af inden du selv skal sove. Du finder lidt chokolade frem, og tænder for din yndlingsserie. Og før du ved af det har du tømt hele skabet for slik og chokolade.

Det er i hvert fald ikke noget, du er alene om. Det, der sker i den type situationer er, at at dit blodsukker er dykket, og dermed blevet ustabilt. Og et ustabilt blodsukker er den direkte vej til cravings.

Hvad er cravings?

Cravings er når du har en så intens lyst til noget, at den lyst er svær at modstå. Det er den voldsomme trang til chokolade, du måske oplever når du har menstruation, eller følelsen af at du bare MÅ. HAVE. SUKKER. NU! når du kommer træt hjem fra arbejde.

Og her er det allermest uretfærdige: Et ustabilt blodsukker udløser cravings, men cravings er også med til at give dig ustabilt blodsukker. Det er skruen uden ende.

Det er ubehageligt at have cravings. De påvirker dit humør, din koncentrationsevne, og sandsynligvis også din vægt negativt. Derfor er det vigtigt at komme dem i forkøbet.

Kom cravings i forkøbet og få et stabilt blodsukker

Når kroppen er i balance har den et stabilt blodsukker. Det stiger når du spiser og falder når du forbrænder den mad du har spist.
Din krop er intelligent, og når den registrerer at dit blodsukker falder, sender den et signal til din hjerne om at spise, så blodsukkeret igen kan komme op på normalniveauet.

Og det er her, det er vigtigt at du prioriterer at få spist. For hvis du ikke spiser nu, vil dit blodsukker falde til et niveau hvor kroppen bliver desperat for at få blodsukkeret op, og det kommer til udtryk som cravings efter hurtige sukkerkilder som chokolade, slik, og sodavand.

Hvordan undgår jeg cravings?

Det vigtigste, du kan gøre for at undgå cravings er at komme dem forkøbet. Det gør du ved at spise jævnligt, så du holder dit blodsukker stabilt. En god tommelfingerregel er, at du skal spise ca. hver tredje time.

Måske har du hørt at det er bedst at droppe mellemmåltider, hvis du vil tabe dig. Det er ikke sandt. Mellemmåltider er netop ofte dem, som redder dig fra at spise al chokoladen, når planen egentlig bare var at slappe lidt af på sofaen efter en lang dag.

Hvad skal jeg spise som mellemmåltid?

Et mellemmåltid skal ikke gøre dig mæt på samme måde som et almindeligt måltid skal. Men det skal give dig noget at stå imod med, så din krop ikke bliver desperat efter at få blodsukkeret op igen.

Min tommelfingerregel er, at et mellemmåltid skal indeholde mellem 150 og 200 kalorier. Jeg har samlet en lille liste med ting, der indeholder 100 kalorier, og så kan du kombinere dem på kryds og tværs, alt efter hvad du har lyst til at spise.

  • En bakke jordbær på 250 gram
  • Halvandet æble af normal størrelse, eller et stort æble
  • 2,5 riskiks (af de almindelige uden chokolade)
  • 1,7 dl skyr
  • 20 g. mandler, hvilket svarer til ca. 18 stk
  • Tre mellemstore gulerødder

styrk de gode vaner med et træningsforløb

Jeg håber, du har fået noget ud af at læse med her.

Hvis du virkelig vil understøtte de gode vaner, kan du faktisk lige nu få fingrene i en rabatkode på 750 kr til vores kommende træningsforløb.
Her får du tre måneder med udviklende træninger af dygtige kvindelige undervisere.
Få fingrene i rabatkoden her.

 

Få mit effektive hjemmetræningsprogram direkte i din indbakke

Gør som 7200 andre kvinder, og skriv dig op til mit nyhedsbrev. Så kvitterer jeg med at sende dig et effektivt hjemmetræningsprogram, som kickstarter din træning.

følg mig

Følg mig på mine sociale medier hvor jeg deler ud af min viden om optimering af træning, vanebrydning og kost.
Jeg deler også ud af mit liv med min kone Ida og datter Luna.

 

Relateret blogindlæg

Tiny gains: 1 % forbedring giver store resultater!

Tiny gains: 1 % forbedring giver store resultater!

  Kender du det her: du beslutter dig for, at du vil ændre livsstil, og at ændringen skal ske NU? Og kender du det, at du så opsætter en række regler for din nye livsstil ud fra hvad du har hørt virker bedst (starte hver dag med en grøntsagsjuice, kun spise salat...

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

I løbet af de mange år, jeg har arbejdet som personlig træner, har jeg oplevet at rigtig mange af mine klienter spænder ben for deres eget vægttab. Det er især to overbevisninger, der går igen for rigtig mange kvinder.  De to overbevisninger vil jeg fortælle lidt mere...

BMI er l***

BMI er l***

Har du nogensinde bekymret dig om din vægt fordi du har fået at vide at dit BMI var for højt? Eller har du været bange for at få et højt BMI fordi du altid har fået at vide at det er usundt? Så kan jeg berolige dig. For det er slet ikke dit BMI, der afgør, hvor sund...