Tiny gains: 1 % forbedring giver store resultater!

Skrevet af Anna Listh

1. august 2020

Tiny gains-graf

 

Kender du det her: du beslutter dig for, at du vil ændre livsstil, og at ændringen skal ske NU?

Og kender du det, at du så opsætter en række regler for din nye livsstil ud fra hvad du har hørt virker bedst (starte hver dag med en grøntsagsjuice, kun spise salat på arbejdet og holde dig langt væk fra ris, kartofler og pasta)?

Så kender du måske også det her: det virker, men det virker kun i en kort periode, og bagefter er du tilbage ved dine gamle vaner og din gamle vægt.

Det er ikke særligt sjovt. Jeg har selv prøvet det flere gange, før jeg selv fandt nøglen til en varig livsstilsændring. Den kan du i øvrigt læse meget mere om her.

I det her blogindlæg vil jeg dele et rigtig godt tip med dig. Et tip, som drejer sig om de her to ord: tiny gains.

 

hvad er Tiny gains?

James Clear er en amerikansk forfatter og foredragsholder, som har skrevet bogen Atomic Habits.  Det er en af de mest populære bøger inden for selvhjælp og vaner, og i den bog er der et begreb, som jeg rigtig gerne vil dele med dig.

Det drejer sig om begrebet tiny gains. På dansk betyder det bittesmå forbedringer. Og de bittesmå forbedringer kan faktisk være nøglen til rigtig store resultater.

I Atomic Habits fortæller James Clear om den britiske cykelsportstræner James Brailford, som fik England til at gå fra en mildest talt middelmådig cykelsportsnation til at dominere på medaljepodierne til både OL og Tour de France på bare fem år.

Hemmeligheden? Jo, James Brailford var fuldt og helt dedikeret til princippet om, at hvis han kunne forbedre alle aspekter af træningen med bare én procent, ville det til sammen give en rigtig stor forbedring.

Tiny gains er altså princippet om, at mange bække små gør en stor å. Og det virker! Så lad os se på, hvordan du kan udnytte tiny gains-princippet.

Måske tænker du ”jamen Anna, hvad betyder det for mig? Jeg er jo ikke britisk cykelrytter. Jeg vil bare gerne tabe mig 10 kg. Hvorfor skal jeg interessere mig for tiny gains?”

Det skal du fordi tiny gains-princippet faktisk kan hjælpe dig med din træning og dit vægttab!

1% hver dag = 31,18 % på et år

Jeg har haft rigtig mange klienter, som har en alt eller intet-tankegang når det kommer til vægttab. De går all-in på slankekure (og tager det hele på igen – og mere til – bagefter).

De tror, at de kun kan tabe sig, hvis de lever af juice, grøntsager og kyllingekød til alle måltider, eller hvis de holder sig helt væk fra alle slags kornprodukter, især dem med gluten. Ellers er det lige meget.

Men hvis du forbedrer dig 1% hver dag, bliver det faktisk til 31,18% på et år! Og det er jo en hel del.

De gradvise forbedringer virker også bedre. For hvis du forbedrer dig 1%, skaber du vaner, du faktisk kan holde. Og at være vedholdende er kodeordet bag et varigt vægttab.

Men hvordan kan du så bruge tiny gains i hverdagen?

 

Tiny gains derhjemme: Lidt mindre chokolade i hverdagen kan give vægttab på 8,2 kg på et år!

Hvis det hele ikke skal gå op i matematik, kan du oversætte 1% forbedring til, at du hver dag skal gøre en lille ting, som vil gøre en positiv forskel for dig.

Lad os sige, at du elsker chokolade. Måske spiser du en plade Marabou mælkechokolade på 200 g. to gange om ugen. En lille ændring kunne være at udskifte den store plade chokolade med en plade på 100 g.

Hvis det er den eneste ændring, du laver – altså hvis du spiser 100 g. Marabou-mælkechokolade to gange om ugen i stedet for 200 g. to gange om ugen, så får vi det her regnestykke:

100 g. mælkechokolade = 550 kcal.

200 g. mælkechokolade x 2 gange om ugen x 52 uger = 114.400 kcal på et år

100 g. mælkechokolade x 2 gange om ugen x 52 uger = 57.200 kcal på et år

Ved at spise 100 g. chokolade i stedet for 200 g. chokolade to gange om ugen, hver uge i et år, sparer du altså 57.200 kcal på et år, hvilket giver et tab af rent fedt på kroppen på 8,2 kg! (et kg fedtvæv på kroppen svarer ca. til 7000 kcal)!

Det er da værd at tage med!

 

Suppler med træning

Hvis du vil supplere dine tiny gains med træning, får du lige nu 750 kr i rabat, hvis du skriver dig på venteliste til et af mine populære bootcamp-forløb.

Klik her for at vælge den bootcamp, der passer dig bedst. Ventelisten er helt uforpligtende.

Hvis du kommer med på en af bootcampene, vil jeg selvfølgelig rigtig gerne høre mere om, hvad du har brugt tiny gains-princippet til i din hverdag derhjemme!

 

Få mit effektive hjemmetræningsprogram direkte i din indbakke

Gør som 7200 andre kvinder, og skriv dig op til mit nyhedsbrev. Så kvitterer jeg med at sende dig et effektivt hjemmetræningsprogram, som kickstarter din træning.

følg mig

Følg mig på mine sociale medier hvor jeg deler ud af min viden om optimering af træning, vanebrydning og kost.
Jeg deler også ud af mit liv med min kone Ida og datter Luna.

 

Relateret blogindlæg

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

Spiser du mere og motionerer mindre end du tror?

I løbet af de mange år, jeg har arbejdet som personlig træner, har jeg oplevet at rigtig mange af mine klienter spænder ben for deres eget vægttab. Det er især to overbevisninger, der går igen for rigtig mange kvinder.  De to overbevisninger vil jeg fortælle lidt mere...

BMI er l***

BMI er l***

Har du nogensinde bekymret dig om din vægt fordi du har fået at vide at dit BMI var for højt? Eller har du været bange for at få et højt BMI fordi du altid har fået at vide at det er usundt? Så kan jeg berolige dig. For det er slet ikke dit BMI, der afgør, hvor sund...

Fullbody- eller splitprogram?

Fullbody- eller splitprogram?

Hvis du vil have noget ud af din træning, er det vigtigt at du træner regelmæssigt, og at du sørger for at få trænet hele kroppen. Det kan du gøre ved at træne efter et fullbody- eller splitprogram, som begge sikrer at hele din krop får trænet. Men hvad betyder det...


Bedømmelser

AL Studio

Customer Reviews

Kristine Svendsen 29/12/18

Bedste træningsoplevelse ever<3 Har nu afsluttet mit 4 forløb hos Anna og det har endnu engang været en forrygende oplevelse; arragegementet fra træner og holdkammerater er helt i top og jeg har aldrig været i bedre form. Giver mine varmeste anbefalinger... men pas på, det er stærkt vanedannende;)

Christina Godsk 12/03/20

Google
Jeg er vild med at træne hos dygtige Anna, Esther & Co. i AL Studio! Efter sommerferien starter jeg på mit tredje 5. mdr.-forløb - og det er det bedste, jeg længe har gjort for mig selv! Der er altid den skønneste stemning i studiet, godt sammenhold og fede træninger, der udfordrer og giver sved på panden! Det er alle pengene værd!

Lise Østergaard 05/11/18

Facebook
Jeg har haft stor glæde af at have Anna og Esther som trænere på et bootcamp-hold hos AL Studio! Efter at være startet på forløb i august 2018 har jeg ENDELIG fundet motivationen og modet til at se en større vægttabsrejse/livsstilsændring i øjnene - især efter at have været til Annas fantastiske kostvejledningsforedrag, som følger med i bootcamp-pakken. Når holdene er så små, som de er, bliver det også hurtigt til en fornøjelse fremfor en sur pligt at komme afsted, for ALLE hepper alle, og stemningen er rar og støttende HVER GANG. Jo, træningen er hård (og mega fed!!!), men det hjælper virkelig at træne sammen med nogle totalt søde og seje damer, der alle har samme mål: at blive sundere og gøre noget godt for sig selv � 3 måneder af et 5 måneders forløb er gået, og vægten siger nu -9,4 kg!

Anne Lejbach Jørgesen 28/11/18

Facebook
3 Bootcamps i træk taler sit tydelige sprog - jeg har været MEGET tilfreds med forløbet hos Anna! Både Anna og Esther formår at formidle og undervise med smittende begejstring og teknisk know-how, som gør at man bliver nysgerrig, tryg og “tørstig” efter mere. AL studio er indbegrebet af professionel og detaljeorienteret vejledning, hvor Anna og Esther presser én til grænsen, så man yder det ekstra. Gang på gang er jeg gået fra et træningspas, og har gennemført en øvelse enten hurtigere, eller med tungere vægt, end jeg nogensinde selv ville have præsterer i et ordinært træningscenter. Efter et større vægttab har jeg ved Anna fået en af de største gaver: en genfunden glæde ved træning! Anna har været en fantastisk sparringspartner på flere planer - med en forståelse for et levet liv har vi sammen fundet løsninger, der giver mening i min hverdag, hvilket er én af Annas (mange!) kvaliteter. De varmeste anbefalinger herfra !

Nina Hejlskov 01/12/17

Facebook
Jeg har været på Annas 10 ugers BootCamp forløb i efteråret 17 og været SÅ glad for det. Jeg kunne virkelig mærke en forskel i min krop efter de 10 uger, ikke flere små skavanker hist og her, så kan varmt anbefale AL Studio og Anna. Det er et dejligt sted at komme, Anna er en meget kompetent underviser og der er plads til alle i AL Studio.

Stine Aamose 02/05/19

Google
Byens bedste træningssted - uden tvivl! Udover et vægttab på 10 kg har jeg genfundet glæden ved træning og mødt en masse fantastiske kvinder på holdet. Anna og Esther er super dygtige og ved, hvornår der skal opmuntres, presses og roses. Jeg har trænet i AL studio i et år og kunne nemt tage et år mere i studiet.

Gitte Jæger 10/05/19

Google
Siden januar 2019 har jeg tabt mig +10 kg, er blevet en gladere og stærkere udgave af mig selv og har genfundet glæden ved fysisk træning. Jeg fandt AL Studio via Instagram og ved nu, at alle de succeshistorier om glade klienter, jeg læste der, IKKE er en tilfældighed. Anna Lisths filosofi er enkel, men stærk: ingen quick-fixes via smarte slankekure eller et forbudshelvede her, det handler nemlig om det lange, seje træk! Fokus på ændrede kostvaner og øget fysisk aktivitet betyder færre kalorier ind og flere ud, og så kommer resultaterne stille og roligt. Anna står i spidsen for et hold af kompetente og dedikerede trænere, som altid sørger for udfordrende sessioner i studiet, hvor stemningen er lige så høj som luftfugtigheden, mens vi knokler med dagens øvelser. Jeg kan på det varmeste anbefale et forløb i AL Studio, men pas på: det er stærkt vanedannende!

Karen H 13/05/2020

Trustpilot
ET FANTASTISK STUDIE DER GØR GLAD I LÅGET Jeg er tilmeldt bootcamp m. Esther som træner, og jeg kan ikke se en hverdag uden! Studiet er et fantastisk sted at være, med en virkelig god atmosfære. Der er plads til at grine og have det sjovt. Man får utrolig meget ud af træningen, instrueret af vildt dygtige trænere der giver plads til alle, ser alle og høre på alle! Selvom man ikke har trænet en dag i sit liv kan man sagtens være med! Det er noget man virkelig gerne vil afsted til, og savner når man ikke er afsted. Jeg vil anbefale AL studio til alle, og gør det allerede! Man behøves ikke tøve, bare meld dig til og kom afsted og oplev holdånden, og bagefter har du det SÅ fedt med dig selv!

Mie Nielsen 15/02/20

Trustpilot
AL Studio har hjulpet mig med at finde træningsglæden AL Studio har et trygt træningsmiljø, hvor trænerne støtter og udfordrer den enkelte på eget niveau. De faste små hold giver et godt sammenhold, hvor man støtter og motiverer hinanden. Jeg vil især anbefale Esther som træner.

Maria Humlebæk Liland 16/02/2020

Trustpilot
Super dejligt sted at træne. Altid god stemning og man kommer derfra med en følelse af at man har gjort noget godt for sig selv.